2008. augusztus 30., szombat

"Krisztus utolsó megkísértése"




még egy nyár elején készült negatívról bukkant elő végre többedmagával...

8 megjegyzés:

BetegSrác! írta...

Jézus nem volt beteg! Jézus megmondta....

tomka írta...

Az a bajom, hogy ez az a film amit már nagyon sokszor szerettem volna megnézni de eddíg még egyszersem sikerült. Scorsesét szeretem de Dafoe is nagy kedvenc. A kép súlyos, engem pedig mindíg megüt a vallás és a hit értelmetlen találkozása. Nem lévén vallásos (!) - mélyen hívő ember vagyok (?), olyannyira, hogy hitesoktatáson meggyőztem a kispapot hogy a vallás az egyetlen és legnagyobb akadály az ember őszinte isten-hitében - ezért káros. De ez már vagy 15 éve történt. Amúgy veszélyes kép, és ez jó!
...
Betegsrácnak igaza van, Jézus nem volt beteg... a társadalom az, és ahogy lenni szokott nem tűrhette a renitenseket ahogy ma sem és asszem sohasem fogja tűrni. A társadalom egy rohadt ragadozó rém, mindent elpusztít maga körül, hogy élni tudjon. Azt mondják az ember az egyetlen faj a földön aki pusztán kedvtelésből is öl.

fatilla írta...

Csaba ezt a monda nem teljesen világos,örülnék ha kifejtenéd!

Tomka a filmet még én sem láttam pedig már egy ideje tervezem hogy megnézem, engem leginkább Bowie szerepe izgat...meglep hogy sikerült meggyőzni a papot..
amúgy ezzel a képpel nem a pukkasztás volt a cél...a helyszínen elragadott valamiféle érzés ami ezt a képet generálta..

tomka írta...

Fúúú Bowie egy vámpíros filmben tetszett nagyon, a Sarandonnal játszott együtt és azt hiszem az Éhség volt a címe, abban jó volt nagyon. Bár konkrétan már csak a hangulatára emlékszem a filmnek.

Nem, nem érzem, hogy pukkasztás volna a képed sőt. Kifejezetten drámai és szerintem nincs benne semmi olyan ami elviccelné a témát vagy alantasabb gúnyolódásra késztetne. Egy emberről szól aki viseli a saját kersztjét - megbékélni látszik a sorsával és miután Krisztus isten fia ez egy isteni kinyilatkoztatás ami egyben mélyen emberi is. Ide csatolódik vissza a megkisértés, mert Krisztus az aki bár isten gyermeke, egyben ember is annak nyűgével és bajaival és kisértéseivel is együtt. Az egész történet erről a feloldhatatlan kettősségről szól, és egyben ez az üzenet is, mert a hit szerint isten, budha vagy zarakusztra bennünk van, hogy egyé válhassunk e felsőbb hatalommal (értelemmel) át kel lépnünk saját (halandóságunk) korlátain. Súlyos kérdések ezek, s mert Jézus ember volt nyílván ugyanolyan tétován látta ugyanezt, bár gondolom vágyott istenné válni. Gondolom én. A társadalomra meg azért utaltam, mert a társadalom az ami ezt az egész hit kérdést leegyszerűsítette a vallásra. Én mélyen hívő emberként szánalommal tekintek magára a vallásra mint intézményre, bár ezzel nem szeretném megbántani a vallásos embereket - ezért ez pontosan ugyanolyan mélyen magánügy - mint maga a hit.
A vallás a népek ópiuma - és ez nagyon igaz, asszem. Az egyház viszont ebből húz hasznot amit én megvetendőnek tartok, mint minden olyan plusz előnyt amit azért lehetséges, mert az egyén kiszolgáltatott helyzetéből fakad (hisz az elmúlás egy gyorsvonat sebességével robog felénk - ami igencsak kiszolgáltattá tesz bennünket). És nem a vallás mondja ki, hogy ne félj! Az egyház csak ismételgeti és tartja a markát. Szóval effélék járnak a fejemben, de pukkasztás az nem, attól asszem elég távol áll.

fatilla írta...

a filmkedvelő barátom szerint nagyot alakít Bowie bá a filmben és szerinte a film is nagyszerű...
amúgy az kiderült abból is amit elöszőr írtál..hgy milyennek tartod és milyennek nem :) a feloldhatatlan kettőség nagyon jó megfogalmazása az egész (emberi-isteni) történetnek de örülök hogy még mélyebbre ástunk,úgyanis ez az egyház illetve vallás kapcsolata régóta izgat..az első morbid találkozásom a középiskolai könyveken túl a témával egy Voltaire-esszé volt amiben az egyházról ír...onnantól kezdeve még inkább egyház ellenes lettem legyen szó bármilyen vallásról..teljesen egyetértek gondolataiddal vagyis a tényekkel...a hit és az egyház kapcsolata olyan reformra szorulna mely gyökereiben írtja ki az idő által felhalhalmozott tévhiteket..persze ez valahol nem több mint egy utópia,hisz az emberiség szerintem a tömegek által müködőképes igazán és a tömegeket egyszerű de hatásos dolgokkal lehet kordában tartani vagyis manipulálni..

tomka írta...

22. csapdája. Egyetlen megoldás a szeretet anarchiája. Szegyény jézus is megpróbálta.

BetegSrác! írta...

Jézus nem betegségben halt meg. Hiszen megölték. Jézus megmondta hogy meghal a bűneinkért. De mi nem hittük. Idővel talán rájövünk, hogy a bűnős életünk milyen kereszt a vállunkon. És azon a napon majd tisztán állhatunk az úr színe elé....


Persze ha nem, akkor irány a tisztitótűz vagy a szauna!

Jézus megmondta....

fatilla írta...

:) asszem most már világos